Αναβαθμίζοντας Desktop και Laptop


Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησα αναβαθμίζοντας το Desktop σε Ubuntu 9.10 (amd64) και αρχή αυτής της εβδομάδας συνέχισα με την διαδικασία αναβάθμισης του Laptop σε Windows 7 Ultimate (32bit).

Για να είμαι ειλικρινής την αναβάθμιση του Ubuntu την φοβήθηκα λίγο σε σχέση με αυτή των Windows κυρίως λόγω των δυσκολιών που συναντούσα γενικά με εγκαταστάσεις και αναβαθμίσεις σε διάφορες διανομές Linux κατά το παρελθόν. Βέβαια η προηγούμενη μου εμπειρία με το πέρασμα από 8.10 σε 9.04 ήταν από τις πιο ευχάριστες αφού όλα λειτουργούσαν άψογα και πολλά προβλήματα που υπήρχαν πριν, πλέον είχαν λυθεί.

Εν τέλει σχεδόν όλα πήγαν καλά, με μοναδική εξαίρεση τα μικρό – προβληματάκια με την MySQL (τα οποία λύθηκαν μετά από ψάξιμο) και κάποια κολλήματα του GNOME (τα οποία μετά από τα updates στις επόμενες ημέρες δεν εμφανίστηκαν ξανά). Το πρόβλημα με το Google Earth και το blinking που κάνει συνέχεια δεν έχει λυθεί, για μένα, ούτε σ’ αυτή την έκδοση (για να είμαι ειλικρινής δεν έψαξα και για κάποια λύση).

Όσον αφορά τα Windows το Update από Vista σε 7 κράτησε περίπου 3 ώρες, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εν συγκρίσει με την 1,5 ώρα περίπου που κράτησε η αναβάθμιση του Ubuntu (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου για το download των αρχείων της αναβάθμισης). Στα Windows όλα λειτουργούσαν άψογα εκτός από το Bluetooth που για κάποιο άγνωστο λόγο, o Wizard της αναβάθμισης, κλείνει το συγκεκριμένο service, χωρίς να το ανοίξει όταν ολοκληρωθεί το Update. Απλά έπρεπε από το«services.msc» να το ανοίξω αλλά μέχρι να το ανακαλύψω μου πήρε αρκετό χρόνο ψάχνοντας.

Όσον αφορά τον χρόνο που κάνει το λειτουργικό σύστημα μέχρι να εμφανιστεί το Desktop δεν είδα καμία βελτίωση ούτε στα Windows αλλά ούτε και στο Ubuntu. Αντίθετα μπορώ να πω ότι οι χρόνοι τους μεγάλωσαν, αλλά είναι κάτι που δεν με απασχολεί ιδιαίτερα.

Δεν ξέρω αν ορισμένες φορές η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει την διαφορά απλά να αναφέρω πως στα Windows XP όταν καταργούσα  ένα flash drive, η φωτεινή ένδειξη της τροφοδοσίας του έκλεινε. Στα Windows Vista, Windows 7 αλλά και στις εκδόσεις του Ubuntu μέχρι και την 9.04 δεν γινόταν αυτό, αφού κατά την αποπροσάρτησή μιας συσκευής το «λαμπάκι» της συνέχιζε να ανάβει. Αυτό λύθηκε στο Ubuntu 9.10, πλέον η τροφοδοσία στο flash drive σταματάει κανονικά.

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)