Τι έχει το Ubuntu και όχι τα Windows;


Έχοντας εγκαταστήσει αρκετές φορές σε PC, διάφορες εκδόσεις των Windows (XP, Vista, 7) αλλά και του Ubuntu (Server, Desktop) θα ήθελα να αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στα λειτουργικά της Microsoft αλλά είναι προ-εγκατεστημένα στο Ubuntu, κάνοντας την «ζωή» μου πιο εύκολη σε κάθε νέα εγκατάσταση :

  • Υποστήριξη Hardware – Στο Ubuntu για τις περισσότερες συσκευές δεν χρειάζομαι drivers, αφού απλά τις συνδέω και αυτές δουλεύουν, αφού το Hardware υποστηρίζεται από τον kernel του λειτουργικού. Αντίθετα η διαδικασία αναζήτησης της τελευταίας έκδοσης ενός driver στα Windows είναι μία «κουραστική» διαδικασία. Πρέπει να αναζητήσεις την ιστοσελίδα του κατασκευαστή, το μοντέλο του hardware, να το κατεβάσεις, να το εγκαταστήσεις και αν όλα πάνε καλά να δουλέψει. Βέβαια πολλές φορές στα Windows το κατέβασμα του αντίστοιχου driver γίνεται αυτόματα από το internet αλλά όχι πάντα σωστά με την τελευταία έκδοση και με 100% υποστήριξης των δυνατοτήτων.

  • Πηγές Λογισμικού – Η εγκατάσταση μίας εφαρμογής στο Ubuntu είναι θέμα ορισμένων κλικ. Έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις μέσα από χιλιάδες εφαρμογές οι οποίες είναι ταξινομημένες σε κατηγορίες και άμεσα διαθέσιμες για download και εγκατάσταση. Στα Windows η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη, αφού θα πρέπει να αναζητήσω την ιστοσελίδα της εφαρμογής ή το CD-DVD της εγκατάστασης, να κάνω το download, να τρέξω το setup, να πληκτρολογήσω τα κλειδιά (αν δεν είναι free) και στο τέλος να κάνω registration-activation μέσω internet. Οι επανεκκινήσεις δε, είναι συχνό φαινόμενο για το λειτουργικό της Microsoft προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί μία εφαρμογή μετά από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης.
  • Πολλαπλές Επιφάνειες Εργασίας – Οι εικονικές επιφάνειες εργασίας υποστηρίζονται στο Linux εδώ και αρκετά χρόνια. Πάρα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό αφού καταλαβαίνεις την λειτουργικότητά τους και την ευκολία που σου παρέχουν, άμεσα όταν εργασθείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
  • Antivirus – Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο να διορθώσουν τα διάφορα κενά ασφάλειας στα Windows ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση των antivirus. Στο Linux απλά δεν το χρειάζεσαι, με την προϋπόθεση βέβαια, ότι δεν δίνεις δικαιώματα υπέρ-χρήστη (root) σε οποιαδήποτε εφαρμογή-διαδικασία, διότι σαν απλός χρήστης είναι είναι αδύνατο να δημιουργήσεις πρόβλημα στην λειτουργία του συστήματός σου.

,

  1. No comments yet.
(will not be published)