Ποδήλατο, Η αρχή…..


DSC05253

Το ξετρύπωσα από την αποθήκη όπου ήταν παρατημένο 5 χρόνια και ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ εδώ και ένα μήνα. Το Σάββατο έκανα ένα νέο ρεκόρ αφού διένυσα 28 χιλιόμετρα χωρίς να κουραστώ ιδιαίτερα, αν και οι μεγάλες ανηφόρες, ακόμα, με ζορίζουν λίγο. Ευχάριστη εμπειρία, ξεφεύγεις από την καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου και της έντονης καθιστικής ζωής που κάνουμε οι περισσότεροι.

Οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το ποδήλατο είναι το που θα κινηθείς. Φαντάζομαι πως αν ζούσα ακόμα στην Αθήνα η κατάσταση θα ήταν ακόμα πιο απελπιστική αλλά διαπίστωσα πως και η Ξάνθη δεν πάει πίσω. Τα τελευταία 5 χρόνια που βρίσκομαι εδώ βλέπω καθημερινά την προσπάθεια που κάνουν όλοι στο να δημιουργήσουν και εδώ μία μικρή «Αθήνα». Κατασκευάζουν μεγάλα εμπορικά κέντρα και νέες θέσεις στάθμευσης, με νέα μεγάλα σύγχρονα υπόγεια parking, αντί να προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν τον κόσμο ώστε να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο και να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ακόμα περισσότερο στο ποδήλατο.

Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα βρίσκονται παντού, αριστερά και δεξιά κάθε δρόμου, πάνω σε πεζοδρόμια, σε διαβάσεις πεζών και όπου αλλού υπάρχει ο παραμικρός χώρος όπου μπορούν να τα αφήσουν οι ιδιοκτήτες τους. Ποδηλατοδρόμοι στην Ξάνθη δεν υπάρχουν, αν εξαιρέσεις ένα σημείο το οποίο είναι εκτός πόλης και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προοπτική για κατασκευή τους στο άμεσο μέλλον.

Δεν πιστεύω πως θα αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον και θεωρώ ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιούμε καθημερινά οι περισσότεροι από εμάς ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας εντός πόλης. Προσωπικά θα προσπαθήσω να το χρησιμοποιώ όσο μπορώ περισσότερο, τουλάχιστον τώρα που ο πολύ καλός καιρός μου το επιτρέπει.

.

  1. No comments yet.
(will not be published)