Ο Adobe Flash Player αγνοεί τα κλικ στο Ubuntu


Το plugin της Adobe για τις flash εφαρμογές είναι μοναδική επιλογή προκειμένου να βλέπεις σωστά την κάθε σελίδα στον browser σου. Άλλες προσπάθειες όπως του Gnash Project ή του Swiff Deck δεν είναι συμβατές με όλες τις εφαρμογές flash και έχουν αρκετά προβλήματα.

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα του adobe-flashplugin είναι η πολύ κακή υλοποίηση του για το Linux. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως κατά την αναπαραγωγή ενός βίντεο από το youtube η διεργασία «npviewer.bin» κάνει χρήση της cpu 50%-70%. Όταν το βίντεο δεν αναπαράγεται και είναι σε παύση, η χρήση της cpu δεν πέφτει κάτω από το 20% παρότι υποτίθεται πως δεν κάνει τίποτα. Όλα αυτά σε ένα 64bit διπύρηνο επεξεργαστή.

Είναι αυτονόητο πως χωρίς το συγκεκριμένο plugin η περιήγηση στο διαδίκτυο δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη. Προς το παρόν τουλάχιστον, η χρήση του είναι μονόδρομος. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισα είναι πως αρκετές φορές, τυχαία, ήταν αδύνατο να κάνω κλικ είτε σε κάποια εφαρμογή flash, είτε στον video player του youtube. Το flash plugin της Adobe δεχόταν εντολές μόνο από το πληκτρολόγιο.

Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι απλή.

Ανοίγουμε ένα τερματικό και πληκτρολογούμε :

sudo gedit /usr/lib/nspluginwrapper/i386/linux/npviewer

Στην συνέχεια προσθέτουμε πριν από την τελευταία γραμμή του αρχείου τα παρακάτω:

export GDK_NATIVE_WINDOWS=1

Στην δική μου περίπτωση το αρχείο, μετά τις αλλαγές, είχε την παρακάτω μορφή:

#!/bin/sh
TARGET_OS=linux
TARGET_ARCH=i386
export GDK_NATIVE_WINDOWS=1
. /usr/lib/nspluginwrapper/noarch/npviewer

Μία επανεκκίνηση του browser αρκεί ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά το παραπάνω πρόβλημα.

, , ,

  1. No comments yet.
(will not be published)